Podsumowanie Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej

Zbliżający się koniec roku to czas podsumowań, również w Krakowie, którym ostatnich 12 miesięcy upłynęło pod znakiem kulinariów. Przez cały rok 2019 Kraków nosił tytuł Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej.

Podsumowanie Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej
Fot. Materiały prasowe Kulinarny Kraków

Celem projektu było budowanie wizerunku Krakowa jako znaczącego, w skali Europy, ośrodka kultury gastronomicznej oraz jako destynacji kulinarnej i stolicy regionu bogatego w lokalne i certyfikowane produkty spożywcze.

Zorganizowane w dniu 10 grudnia 2019 roku w Urzędzie Miasta Krakowa spotkanie podsumowujące Europejską Stolicę Kultury Gastronomicznej 2019 było okazją do zaprezentowania ważniejszych wydarzeń, jakie miały miejsce w mijającym roku.

- Dziś podsumowujemy projekt, ale go nie kończymy - podkreśliła Elżbieta Kantor, dyrektor Wydziału Turystyki Urzędu Miasta Krakowa - Chcemy, żeby produkt kulinarny królował w Krakowie. Dyrektor Kantor podkreśliła kluczową rolę 44 partnerów, którzy wspierali miasto w działaniach promujących Kraków jako destynację turystyki kulinarnej. W gronie tym znaleźli się szefowie kuchni, restauratorzy, lokalni producenci, dyrektorzy szkół gastronomicznych i instytucji kultury i media.
 

- W 2000 roku Kraków był Europejską Stolicą Kultury. Cały czas pamiętamy o tym tytule i budujemy na nim różne wydarzenia. Mam nadzieję, że tak samo będzie w przypadku Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej - powiedziała Anna Korfel-Jasińska, Zastępca Prezydenta Miasta Krakowa do spraw Edukacji, Sportu i Turystyki, która wręczyła wszystkim partnerom pisemne podziękowania od prezydenta Miasta Krakowa Jacka Majchrowskiego.

Z inicjatywy szefów kuchni i restauratorów przez cały rok odbywały się liczne kolacje degustacyjne poświęcone regionalnym daniom i produktom, w tym jedna w pełni wegańska. Dużym zainteresowaniem cieszył się cykl kolacji Slow Food Masterclass, będący platformą do współpracy krakowskich i zagranicznych szefów kuchni zrzeszonych w Slow Food Chefs’ Alliance.

W 2019 roku w Krakowie odbyły się zarówno wydarzenia otwarte dla mieszkańców, takie jak Krakowskie Zapusty czy Święto Obwarzanka, jak i branżowe: konferencja MADE for Restaurant, Europejski Kongres Gastronomiczny „Food & Art & Technology”, czy finał konkursu Bocuse D’or, w trakcie którego trzecie miejsce zajął szef kuchni Michał Stężalski z restauracji Szara Gęś. W związku z tymi wydarzeniami Kraków odwiedziło wielu znamienitych szefów kuchni ze świata, zdobywców kilkudziesięciu gwiazdek Michelin. Jesienią odbyło się otwarcie Akademii Inspiracji MAKRO, w której udział wzięli przedstawiciele władz miasta.

Kulinarny Kraków przez cały rok był blisko mieszkańców i turystów, którzy odwiedzali nasze miasto. W Muzeum Krakowa odbywała się wystawa “Wieża Smaków”, poświęcona historii kultury jedzenia. Kraków włączył się w akcję “Menu Wolności” i 4 czerwca rozdał przechodniom 1989 obwarzanków. Po Krakowie jeździł specjalny tramwaj promujący Krakowskie Menu Stołeczne. Najświeższe informacje o wydarzeniach związanych z Europejską Stolicą Kultury Gastronomicznej można było zawsze znaleźć na stronie internetowej Kulinarnego Krakowa oraz na Facebooku. Sam Facebook wydał w partnerstwie z Krakowem specjalny przewodnik po naszym mieście - pierwszy taki na świecie. Niebieska książeczka cieszyła się ogromnym zainteresowaniem krakowian i turystów i w ciągu kilku dni zniknęła z punktów InfoKraków. Wydawnictwo otrzymało branżową nagrodę Srebrnego Spinacza, przyznawaną przez Związek Firm Public Relations.

Kulinarne oblicze Krakowa prezentowane było również podczas ponad stu wydarzeń partnerskich w kraju i za granicą. Krakowskie kulinaria wzbudziły niemałe zainteresowanie w Warszawie podczas prestiżowego konkursu kulinarnego Wine&Food Noble Night. Nie brakowało także obecności Krakowa za granicą: Kraków zaprezentował się od kulinarnej strony na targach turystycznych w Berlinie, Lyonie i Wiedniu. Krakowskie restauracje promowały dziedzictwo kulinarne w trakcie specjalnych wydarzeń w Ambasadach RP w Madrycie, Rzymie, Lyonie, Edynburgu, Norymberdze i Lizbonie.

Krakowskie produkty promowane były w ramach programu Slow Food-CE, będącego częścią programu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej Kraków 2019. Jednym z ciekawszych wyzwań projektu jest odtworzenie nowego produktu kulinarnego - głąbika krakowskiego, w którego promowanie zaangażowały się Targi w Krakowie, organizator 27. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA®. Na tychże targach w Krakowskiej Strefie Slow Food odbywały się pokazy kulinarne w wykonaniu najlepszych krakowskich szefów kuchni. Odwiedzający mieli możliwość zapoznania się z regionalnymi produktami, spotkania z producentami i degustowania produktów, w tym wspomnianego wcześniej głąbika. Wcześniej, krakowscy szefowie kuchni zaangażowali się w sadzenie, zbiory i próby przetwarzania głąbika.

W trakcie spotkania w Sali Obrad Urzędu Miasta odbyło się wręczenie nagród dla restauracji, które zwyciężyły w plebiscycie na najlepsze Krakowskie Menu Stołeczne. W projekcie wzięło udział 19 krakowskich restauracji, które na kilka miesięcy wprowadziły do swoich kart menu specjalną wkładkę zawierającą krakowskie potrawy. W internetowym plebiscycie prowadzonym przez portal Interia.pl krakowianie i turyści wyłonili trzy najlepsze: nagrody otrzymały Baroque Food&Style, Restauracja Copernicus oraz Szara Gęś.

Anna Korfel-Jasińska, Zastępca Prezydenta Miasta Krakowa do spraw Edukacji, Sportu i Turystyki wyraziła nadzieję, że w kolejnych latach do współpracy przy projekcie Kulinarnego Krakowa włączy się jeszcze więcej lokalnych podmiotów. Pani Prezydent podziękowała restauratorom za tworzenie kuchni krakowskiej opartej o tradycje odkrywane na nowo. Podkreśliła, że w 2019 roku Kraków odwiedziło aż 14 milionów turystów, którzy podróżują by doświadczyć i zasmakować Krakowa.

 

 

pokaż metkę
Autor: Materiały prasowe - Kulinarny Kraków
Osoba publikująca: Małgorzata Rajwa
Podmiot publikujący: Biuro Kongresów
Zobacz także
POLECAMY