Krakowskie Menu Stołeczne. Spróbuj specjalnych dań

Już od 1 maja w 15 krakowskich restauracjach spróbować będzie można dań inspirowanych historią miasta oraz lokalnymi produktami. Krakowskie Menu Stołeczne to element programu Europejskiej Stolicy Kultury Gastronomicznej 2019.

Krakowskie Menu Stołeczne. Spróbuj specjalnych dań
Fot. Marta Mondygraf

Do akcji dołączyło już 15 restauracji, w których od 1 maja do końca roku będzie można spróbować przygotowanych specjalnie z okazji Krakowskiego Menu Stołecznego dań. Szefowie kuchni sięgnęli po klasyki: obwarzanka, maczankę czy tort Sachera. Wykorzystali też lokalne produkty: suskę sechlońską, jabłka łąckie, pstrąga ojcowskiego, śmietanę ze Skały, śliwowicę łącką, oscypka czy bryndzę. – To dwa główne kierunki, którymi podążają restauratorzy biorący udział w akcji: część decyduje się na dania inspirowane historią, inne inspiracji szukają w pochodzących z okolic Krakowa produktach – mówi Adam Chrząstowski, pomysłodawca akcji i dodaje, że cieszy go, że wśród propozycji krakowskich szefów kuchni znalazły się też dania budzące wspomnienia z dzieciństwa, jak na przykład małdrzyki.

 

Krakowskie Menu Stołeczne zagości w restauracjach: Art, Baroque, Biała Róża, Copernicus, Enoteka Pergamin, Fiorentina, Four w Hotelu Grand Ascot, Grand Signature w Grand Hotelu, Kogel Mogel, Miodova, Piano Rouge, Pod Aniołami – Muzeum Smaku, Szara Gęś, Wesele i Wierzynek.

 

Szczegóły na: kulinarny.krakow.pl

 

W związku z dużą liczbą próśb krakowskich restauratorów, termin przyjmowania zgłoszeń do Krakowskiego Menu Stołecznego przedłużono do 31 maja. Krakowskie Menu Stołeczne powinno zawierać minimum trzy dania (zakąska zimna lub / i zupa, danie główne oraz deser), które będą serwowane w restauracji do końca roku 2019. Propozycje karty dań oraz przepisy na potrawy należy wysłać na adres kulinarny.krakow@um.krakow.pl.

Pokaż metkę
Autor: Grażyna Płachta
Osoba publikująca: Daniel Łapaj
Podmiot publikujący: Biuro Kongresów
Zobacz także
POLECAMY