Krakowskie Zapusty - wielkie smażenie chrustu po raz trzeci!

W niedzielę 23 lutego w Starej Zajezdni by De Silva odbędzie się trzecia edycja Krakowskich Zapustów. Wielkie smażenie chrustu, warsztaty i pokazy taneczne oraz spotkanie z regionalnymi producentami - to wszystko czeka na odwiedzających w ostatnią niedzielę karnawału.

Krakowskie Zapusty - wielkie smażenie chrustu po raz trzeci!
Fot. Materiały prasowe Kulinarny Kraków

Świętowanie Krakowskich Zapustów w Starej Zajezdni by De Silva (ul. Św. Wawrzyńca 12) rozpocznie się 23.02 o godzinie 10:00 i potrwa do 18:00.

W tym roku program Zapustów powraca do swojej pierwotnej formuły - będzie więc zajadanie świeżego, chrupiącego chrustu i karnawałowe tańce. Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie przez cały dzień smażyć będą tradycyjny ostatkowy chrust i róże karnawałowe. Co ważne, faworki będą wegetariańskie, bo smażone na roślinnym oleju.

WARSZTATY SMAŻENIA CHRUSTU
Na warsztaty smażenia chrustu zapraszamy o 10:15, 12:00, 13:00, 15:15 i 17:00.


WARSZTATY TANECZNE
Warsztaty prowadzone będą na antresoli Starej Zajezdni i rozpoczną się o godzinie 11:30, 12:30 oraz 14:30.

W ciągu dnia odbędzie się także kilka pokazów tanecznych w wykonaniu uczniów z XXX Liceum Ogólnokształcącego w Krakowie. Roztańczeni licealiści zaproszą odwiedzających Zapusty krakowian i turystów na krótkie warsztaty taneczne z potańcówką. To świetna okazja, by po zjedzeniu chrustu spalić słodkie kalorie w ruchu, tańcząc krakowiaka.

W Starej Zajezdni pojawi się w trakcie Zapustów wielu wystawców i producentów z regionu. Na tych, dla których chrust to za mało, czekać będą inne słodkości, do których kawę zaparzy krakowska palarnia Coffee Proficiency. Krakowianie i turyści będą mogli także zaopatrzyć się w tradycyjne krakowskie produkty posiadające certyfikaty Chronionego Oznaczenia Geograficznego - kiełbasę Piaszczańską od znanej z Targu Pietruszkowego firmy Gawor i Chleb Prądnicki z Piekarni Handelka. Na miejscu będzie można także zakupić kozie sery od Baby Jagły, pierogi i krokiety Marii Zdebskiej, naturalne soki z Tłoczni Pawłowski i sery od Serowarni Podłazy. Na Zapustach pojawią się także przedstawiciele Wodociągów Krakowskich, którzy promować będą kranowiankę, czyli po prostu wodę z kranu, która doskonale nadaje się do picia. Nie zabraknie eko-strefy zabaw dla dzieci.

Organizatorzy: Miasto Kraków, Małopolska Organizacja Turystyczna

Partnerzy: Stara Zajezdnia by DeSilva, XXX Liceum Ogólnokształcące w Krakowie, Zespół Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie, Wodociągi Miasta Krakowa

Pokaż metkę
Autor: Materiały prasowe - Kulinarny Kraków
Osoba publikująca: Małgorzata Rajwa
Podmiot publikujący: Biuro Kongresów
Zobacz także
POLECAMY